• Laji:
  • Kategoria:
  • Kesto:
  • Arviot:

Blog

Latest news from Vayvo

Ongelmana olkapää

Olipa työsi toimistotyötä, siivousta tai olet aktiivinen urheilija, olet varmasti havahtunut olkapään alueen kipuihin ajoittain tai ne ovat kroonisia.

Olkapää ei ole sama kuin hartiakipu, joskin olkapään hyvinvoinnilla edistetään myös niska-hartiaseudun hyvinvointia.

Avaan tekstissä olkapään alueen rakennetta yksinkertaistetusti, jotta sinun on helppo ymmärtää miksi olkapää kipuilee tai miten voit ennaltaehkäistä ongelmaa. Lisäksi tietysti hoitoon vinkkejä ja videon muodossa pari helppoa liikettä kotiin.

Rakenne (hyvin) lyhyesti

Olkapäällä tarkoitetaan olkanivelen ja sen ympäröivää rakennetta.

Olkanivel on pallonivel, joka on kehomme liikkuvin nivel. Se pysyy paikoillaan pehmytkudoksen ansiosta, joka koostuu kalvorakenteista, lihaksista ja jänteistä.

Yhteisnimitys olkaniveltä ympäröivälle pehmytkudokselle on kiertäjäkalvosin. Saatat olla kuullut termin aiemminkin kun puhutaan kiertäjäkalvosimen oireista ja kuntoutuksesta. Kiertäjäkalvosin pitää olkanivelen paikoillaanja kannattelee niveltä ja mahdollistaa olkavarren liikkumisen, eli käsien liikkeen.

Yleisimmät ongelmat

Yleisimmät ongelmat ilmenevät olkanivelen kipuiluna liikkeessä ja rajoittavat olkanivelen liikeratoja. Mikäli särky jatkuu myös levossa voi olkanivelen alueella olla tulehdustila.

Niin tulehdustila kuin liikeratojen rajoittuneisuus tai jäykkyys liittyy monesti kiertäjäkalvosimen ongelmiin.

Kiertäjäkalvosimenoireet ovat erityisesti liike kipua. Kipu siis esiintyy nimenomaan aktiivisessa liikkeessä, mikäli liike tuotetaan passiivisesti (joku toinen nostaa kättäsi) ei kipua tule.

Kiertäjäkalvosinoireiden synty yleistyy erityisesti iän karttuessa. Kalvo- ja jännerakenne rappeutuu ja palautuminen hidastuu. Myös yksitoikkoiset työskentelyasennot ja samanlaisina toistuvat toistot voivat kuormittaa rakennetta, jolloin alueelle voi syntyä vauriota.

Aktiiviurheilijalle oireita voi syntyä raskaiden lihaskuntoharjoitteiden jälkeen, jos lihas- ja kalvorakenne eivät pääse palautumaan riittävästi.

Ns jäätyneen olkapään oireilla tarkoitetaan olkanivelen liikeratojen supistumista. Näissä oireissa varsinaista kipua ei välttämättä synny, mutta liikerajoitteet haittaavat elämää.

Oireet johtuvat olkaniveltä ympäröivän nivelkapselin jäykkyydestä. Oire on yleistä työssä, jossa esimerkiksi istutaan paljon paikallaan tai esimerkiksi siivoustyössä ilmenee jäätynyttä olkapäätä herkemmin. Tämä johtuu kuormituksesta, jota työ sisältää.

Ennaltaehkäisy/Hoito

Väliotsikon olisi voinut muotoilla myös: Hoito = Ennaltaehkäisy. Olkanivelen oireiden hoito on lähes aina itsehoitoa – kuntoutusta ja liikettä. Eli pystyt helposti itse ehkäisemään oireita.

Tärkein on pitää lihaksisto aktiivisena ja hoitaa liikeratoja säännöllisesti, mikäli työ tai harrastus ei tue liikkuvuuden ylläpitoa.

Akuutissavaiheessa voi olla tarve muutaman päivän tulehduskipulääke kuurille, mutta kevyt harjoittelu tulisi aloittaa pian. Aluksi liikkeet voivat aiheuttaa pientä kipua, mutta jos kipu ei lisäänny liikkumisesta, tulisi liikkumista jatkaa kipua vastaan.

Voit helpottaa olkapään tulehdustilaa helposti kylmähoidolla liikkumisen jälkeen.

Ota pakastevihannespussi tyynyliinan sisälle ja paina olkapäälle n 10-15 minuuttia kaksi kertaa päivässä. Voit toistaa kylmähoitoa 3 päiväna. Mikäli oireet eivät ole helpottaneet, suosittelen yhteyttä lääkäriin.

Millaisia liikkeitä kannattaa tehdä? Alhaalla videolla voit katsoa 4 liikettä olkapään alueelle. Liikkeet on tarkoitettu avaamaan olkaniveltä ympäröiviä lihaksia, jolloin olkanivelen liikkuvuus alkaa palautua ja kivut hellittää.

Terveet elastiset lihakset jaksavat kannatella paremmin olkaniveltä jolloin koko ylävartalo pääsee rentoutumaan. Olkapää myös asettuu paremmin paikoilleen ja voit käyttää käsiä tehokkaammin ja normaalimmin.

Liike1 – ”Hyökkäävä Kobra”

Tämä on yksi suosikkini mobilisoida olkaniveltä ja toimii mm erinomaisena lämmittelyliikkeenä ennen lihaskuntoharjoitusta.

Aseta lantio taakse ja käden hartianleveydelle pitkälle eteen.

tiivistä vatsaa ja paina käsiä latiaa vasten.

Koukista kyynärpäät sivulle samalla kun liu’utat rintakehää mahdollisimman läheltä lattiaa käsien välistä.

Käännä kyynärpäät kohti lantiota ja sulje kainalot.

Paina jalkapöytiä lattiaan, tiivistä pakarat ja vatsa samalla kun nostat kehon ylös painamalla käsiä lattiaan voimakkaammin. Paina aktiivisesti hartioita pois korvista, jotta yläselkä aktivoituu.

Työnnä lantio taakse ja toista 10 kertaa.

Hyvä kuvitelma on, että koitat sujahtaa esteen ali ja nousta ylös.

Liike 2: Lapsen asennosta venytys kyljille ja lavan ulkosyrjälle.

Kurota kädet mahdollisimman pitkälle ja lähelle toisiaan.

Siirrä rintakehää puolelta toiselle korostaen kaarta kyljessä.

Pidä kädet pistkänä ja anna niiden korostaa asentoa – Tunne venytys lavan ulkosyrjällä aina olkapäähän asti

toista 10 kertaa per puoli pitäen venytyksen yhden pitkän uloshengityksen ajan.

Liike 3: Eteen taivutus hartian etuosaa venyttäen

Pidä polvet lantionleveydellä, risti kädet selän taakse ja pidennä kädet.

Paina leuka rintaan ja rullaa otsa lattiaan. Nosta käden mahdollisimman korkealle pään yli.

Hengitä rauhassa sisään ja ulos, vapauta asento ja toista 10 kertaa.

Liike 4: Rento kierto kyljellään

Tämä liike kuuluu myös ehdottomiin suosikkeihin hoitaa ylävartaloa!

Käy kylkimakuulle niin, että polvet ovat 90 asetteen kulmassa ja lantion tasolla.

Alempi käsi yläviistoon tukemaan asentoa.

Erityisesti jos haluat huoltaa olkapäätä, pidä sormet hartialla kierrossa.

Lähde pyörittämään rauhassa kyynärpäällä mahdollisimman suurta ympyrää – rintakehä seuraa liikettä avautuen kattoon ja kohti lattiaa.

Rentouta koko keho ja keskity hidastamaan liikettä, jotta tunnet olkanivelen ääriasennnot. Vaihda välillä suuntaa ja sitten toista toiselle puolelle.

toista n. kymmenen kertaa per suunta/puoli

Kiristäen kesää kohti

Lämpötilat nousevat kesäisiin lukemiin niin ulkona kuin sisätiloissa.

Samalla olet saattanut huomata myös niskakipujen lisääntyvän? Monella työpaikalla ilmastointi puhaltaa kylmää ilmaa ilmaa tai tuuletin on suunnattu puhaltamaan suoraan kohti helpottamaan oloa lämpimässä. 

Viileä puhallus ja vedon tunne voi salakavalasti saada jännittämään hartioita ja näin haitata normaalia verenkiertoa ylävartalon alueella. Tästä seuraa vähitellen jatkuvaa lihaskireyttä ja mahdollisia päänsäryn oireita.

Oireita voi ehkäistä kahdella tavalla.

Välttämällä kylmää ilmaa tai suoraa puhallusta tuulettimelta. Monesti ilmastointi on säädetty erittäin voimakkaalle puhaltamaan liian kylmää ilmaa. Toimistotyössä vähän alle 25 astetta on riittävä lämpötila ja raskaammassa työssä 22 astetta. Myös etäisyys puhaltimeen ratkaisee. Istutko suoraan avonaisen ikkunan vieressä tai puhaltaako tuuletin suoraan kohti? Pyri sijoittamaan tuuletin tai työpisteesi niin, ettei vetoa tule suoraan keholle.

Suojaa kehoa vedolta kesäisillä kangasmateriaaleilla. Vaatteilla on helppo suojata ihoa viimalta ja vedolta myös lämpimässä säässä. Lämpimässä tuntuu mukavalta pukeutua kevyemmin mahdollisuuksien mukaan tai mikäli työ vaatii tietyn pukukoodin, voi olo käydä tukalaksi. Panosta siis materiaaleihin. Laadukkaat ja hengittävät materiaalit kuten silkki ja pellava saman aikaiseesti suojaavat ihoa ja antavat ihon hengittää, pitäen olotilan mukavana. Voimakkaasti ilmastoidulla toimistolla silkkihuivi on tyylikäs ja riittävä suoja ehkäisemään viiman aiheuttamaa päänsärkyä ja ylävartalon kipuilua.

Tiesitkö – Miehen ja naisen keho tuottavat lämpöä erilailla. Standardi ilmanvaihdontaso on säädetty 40-50 vuotiaan yli 180 senttiä pitkän mieshenkilön mukaan. Naisen keho ei tuota lämpöä yhtä tehokkaasti ja näin ollen naishenkilöllä voi olla ns. normaalilla ilmanvaihdon tasolla kylmä. 

Mikäli et halua niska-hartiaseudun kipuilua mukaan kesälomalle – kokeile valmennustamme pitkäaikaiseksi avuksi – Jo muutaman harjoituksen jälkeen huomaat eron olotilassa ja niskakivut vähentyvät. Vetreä ja aktiivinen lihaksisto myös tuottaa lämpöä tehokkaammin pitäen ylävartalon kivuttomampana.

Juokse ilman kipua

Pitenevät ja lämpenevät päivät herättävät meissä ihmisissä monesti inspiraation liikkumiseen. Helpointa on vetää lenkkitossut jalkaan ja ampaista ulos ovesta keväiseen säähän.

Lenkkeilyn jälkeen kehossa saattaa tuntua ikäviä sivuvaikutuksia. Lihaskipuja jaloissa ja selässä. Niskat tuntuvat olevan jumissa. Nämä vaikutukset ovat helposti niitä tuntemuksia, joiden vuoksi aktiivinen liikkuminen voi myös jäädä pian pois arjesta.

Miten huoltaa itseään helposti, jotta vältyttäisiin sivuoireita?

1. Oikeanlaiset varusteet

Onko kengät oikeanlaiset? Mikäli kengät eivät taroa juuri sinun jalallesi oikeanlaista tukea, voi kuormitus kohdistua väärin. Juoksussa jalan osuessa maahan, tärähdys rasittaa kehoa. Oikeanlainen kenkä huomioi myös jalkasi asennon. Harvoin kellään on täydellisen suorat jalat, vaan puhutaan jalkaterän pronaatiosta(ulospäin kääntyvä) ja subinaatiosta(sisäänpäin kääntyvä).

Kenkää valittaessa onkin hyvä kysyä neuvoa urheiluliikkeen myyjältä, jotta juuri sinun jalallesi löytyy sopiva kenkä.

Pukeudu myös oikein, sillä keväinen sää yllättää helposti. Auringossa voi tuntua tukalalta, mutta varjossa tai iltaa kohti sää viilenee nopeasti ja on vaara vilustua tai saada vetoa. Tuubihuivi on erinomainen suoja kaulan alueelle ja hengittävä takki pysyy kuivempana samalla pitäen ruumiinlämmön optimaalisena.

2. Vältä ylisuoritusta alussa

Jos talvi meni sohvalla, ei keho ole heti valmis maximisuoritukseen. Muutama reipas kävelylenkki auttaa kehoa tottumaan rasitukseen, jonka jälkeen voit lisätä nopeutta asteittain ja samoin matkan pituutta.

Huomioi myös, että mikäli olet harrastanut kaikkea muuta liikuntaa talven, mutta et juoksua niin rasitus on erilaista ja keho vaatii myös tällöin hetken totuttelua uuteen treenimuotoon.

3. Tekniikka ja kehonhuolto

Teknisesti juokseminen on yksinkertaista ja luonnollista. Häiriöitä tekniikkaan voi aiheuttaa lihaskireydet ja liikerajoitteet, jotka ohjaavat kehoa juoksussa virheelliseen asentoon tai liikkeessä kuormitus ei jakaudu tasaisesti jalkojen lihaksille.

Tunnustele liikettä ensin hitaammassa vauhdissa.

Astutko ensin kantapään maahan, josta paino rullaa pehmeästi jalkapohjaa pitkin päkiälle?

Mikäli juoksu on kantapääpainotteista, juoksu on monesti tärähtelevää ja aiheuttaa kipuilua. Opettele käyttämään jalkoja tehokkaasti.


Katso yksinkertaiset ohjeet jalkojen hierontaan

4. Keskivartalon merkitys

Keskivartalon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Miksi? Lantion tulisi osoittaa juoksussa menosuuntaan. Kun keskivartalon tuki pettää, alkaa lantio kääntyä juoksun mukana puolelta toiselle. Tämä voi yhdessä tärähtelyn kanssa aiheuttaa voimakasta selkäkipua. 

Asentoon ei vaikuta vain pinnalliset vatsalihakset, vaan myös vinotvatsalihakset. Myös syvien keskivartalonlihaksien tulisi kestää juoksua.

Selkä saattaa kipeytyi myös lihaskireyksien vuoksi. Lantioon kiinnittyvät kireät lihakset saattavat pitää lannerangan aluetta epäedullisessa asennossa, jolloin kuormitus liikkeestä tuntuu ensimmäisenä alaselän alueella.

Selän ja keskivartalon huoltaminen on helppoa. Katso alta liikesarjat, joilla valmistelet kehoa juoksuun ja palautat keskivartalon aluetta harjoittelun jälkeen. 

Yksittäiset huoltotoimet keholle helpottavat oireita. Mikäli haluat selän alueen kuntoon ja keskivartalon lihakset aktivoitua, käy kurkkaamassa meidän selän valmennus – lyhyet harjoittelut, joilla oikeat lihakset aktivoituvat ja keho saa optimaalisesti suunniteltua huoltoa. 

Valmistele keho juoksua varten seuraavalla helpoilla liikkeillä: Liikkeet aktivoivat lihaksia ja avaavat liikeratoja. Kuten valmennuksissamme; liikkeet huoltaa ja vahvistaa kehoa samanaikaisesti – tehokkaasti ja turvallisesti. Nyt valmennukset tutustumishintaan -40% koodilla KEVAT40 (voimassa 5.5.2019 asti).

Kaatuminen ja selkävammat – Näin hoidat itsesi kuntoon

LIUKKAAT KELIT OVAT TÄÄLLÄ JA SE NÄKYY MYÖS TERVEYSKESKUKSIEN JA SAIRAALOIDEN PÄIVYSTYKSISSÄ.

Tässä kirjoituksessa kerron mitä selässä tapahtuu liukastumisen ja ehkä sitä seuraavan kaatumisen aikana. 

Kun tasapaino pettää liukkaalla ja horjahdamme – kehomme pyrkii nopeasti korjaamaan tasapainoa. Nopea liike ja sitä seuraava kehon automaattinen korjausliike voivat aiheuttaa rangalle epäsuotuisan venähdyksen, jonka seurauksena selkä alkaa sattua. Kipu voi kestää jopa päiviä.

Taustalla on kehon oma suojamekanismi. Kuten autojen turvatyynyt, pyrkii keho suojaamaan onnettomuushetkellä pahimpien vaurioiden syntymisen. Nopea sivuttaissuunnassa tuleva liike voisi aiheuttaa rangan nikamien sijoiltaan menemisen, mutta ympäröivät lihakset reagoivat automaattisesti tukemaan nikamia. Voimakas lihaskramppi jämäköittää rankaa, jolloin tärkeä selkäydin pysyy suojassa. 

Liukastumisen jälkeen selän jäykkyys ja mahdollinen kipuilu johtuu juurikin kramppaavista lihaksista ja mahdollisista venähdyksistä sekä pienistä repeämisistä kudoksessa.

Selkä on äärimmäisen kestävä, joten harvoin on syytä huoleen vaikka kipua esiintyy. Muista kuitenkin: Mikäli kaatumisen jälkeen tunnet voimakasta hermosäteilyä jalkoihin ja/tai ulosteen pidättäminen on vaikeaa tai mahdotonta- Hakeudu heti lääkäriin. Tärkeää, että kerrot nämä oireet, jotta vastaanotto osaa ohjata sinut suoraan oikealle henkilölle.

Toinen ikävämpi ja arkea haittaavampi oire on noidannuoli. Noidan nuolella tarjoitetaan voimakasta lihaskramppia rangan alueella, joka saattaa johtaa pakkoasentoihin ja haitata voimakkaasti liikkumista. Noidannuoli kannattaa tarkistuttaa lääkärillä. 

Hoitokeinona noidannuoleen on liike. Pahin kipu voi pakottaa lepoon päiväksi-kahdeksi, mutta sen jälkeen olisi päästävä liikkeelle. Pidempi vuodelepo pitkittää oireita.

Aloita kävelyllä kivunrajoissa tai ota käyttöön tekstin myöhemmässä vaiheessa tulevat liikkeet.

Vaikka edellä mainittuja tapauksia voi käydä, lähes aina selviämme säikähdyksellä, pienellä selän jomotuksella tai mustelmalla.

KIVUN HOITO

On tärkeä muistaa itsensä ja muiden kohdalla, että kipu on yksilöllinen tuntemus. Jokainen kokee sen eritavalla. Et voi verrata omaa kipuasi toisen kipuun. Saatamme monesti ajatella aluksi pahimman tapahtuneen, joten tärkeintä on aina ensin – RAUHOITTUA.

Mieti mitä tapahtui ja miltä nyt tuntuu. Hengitä hetki. Pelästyminen voi saada aikaan tunnekuohun.

Käytän esimerkkinä asiassa seuraavaa: Oletko tuntenut, että suussa on pieni kivi tai ruokaa on joskus jäänyt hampaiden väliin? Tunnustelet sitä kielellä, mutta et näe sitä. Esine/asia tuntuu isolta, kunnes otat sen käteen nähdäksesi sen ja ihmettelet – ai näin pieni? 

Pään sisällä asiat kasvavat helposti isoiksi, joten tärkeä pitää itseäsi rauhassa ja katsoa asiaa hieman eri perspektiivistä. Kuitenkaan vähättelemättä liikaa.

Kun liukastumisen jälkeen rauhoitut, tunnet paremmin mitä kehossa tapahtuu. Mahdollisen venähdyksen tai kudosvaurion tuntemukset voivat tulla viiveellä. Aamulla tapahtunut venähdys saattaa tuntua vasta iltapäivällä ja tai illalla, jopa seuraavana päivänä. 

Voit ennaltaehkäistä lihasten jäykistymistä rauhallisella kävelyllä mahdollisten kipujen rajoissa.

Särkylääkkeitä voi käyttää aluksi, jotta pistävin kipu ei haittaa liikkeelle lähtöä. Muista, että lääke peittää kivun tunnetta, ei sen syytä. Siksi on tärkeä aloittaa kuntoutus mahdollisimman nopeasti.

Kokeile alla löytyvät liikkeet ensiapuun – Pitkävaikutteisen avun saat selän valmennuksestamme. Valmennus on myös parastapa ennaltaehkäistä kipujen syntymistä. Selänvalmennus huoltaa rankaa tukevia lihaksia, jolloin liukastumistilanteessa keskivartalo pystyy reagoimaan nopeammin ja paremmin tilanteeseen. Tämä ennaltaehkäisee kudosvaurion syntymistä ja palautuminen on nopeampaa.

Voit kokeilla lepoasentoja, joissa pahimman selkäkivun tulisi helpottaa.

Lepoasento 1 – kyljellään

Lepoasennossa selkä saa hetken levätä kivulta

Lepoasento 2 – Selin


SEURAAVILLA LIIKKEILLÄ VOI OLLA MAHDOLLISTA SAADA HELPOTUSTA SELÄN KIPUILUUN JA AUTTAA SINUT TAKAISIN LIIKKEELLE


Liike 1 – Alaselän painaminen pyyhettä vasten. Liike voi auttaa lannerankaa ympäröivien lihasten toimintaa ja nopeuttaa paranemista.
JOS ALASELKÄ TUNTUU SIETÄVÄN LIIKETTÄ – VOIT KOKEILLA SEURAAVIA LIIKKEITÄ

SAAT LISÄÄ INFOA JA LIIKKEITÄ SELÄN HYVINVOINTIIN VALMENNUKSISTAMME.

KLIKKAA TÄSTÄ JA HANKI SELÄN VALMENNUKSEMME

Ajanhallinta on harhakäsite – lue miksi

 Tekisit niin mielelläsi jotain kivaa, mutta ei ole aikaa? Lisäisit jotain mukavaa elämääsi
tai muuttaisit nykytilannetta jotenkin, jos olisi aikaa?

Kuulostaako tutulta: ajanhallinta on sinulle haastavaa. Tiedättekö mitä?
Voiko aikaa hallita? Vai hallitseeko aika sittenkin meitä?

 AIKA ON KAIKILLE SAMA

Aika on oikeastaan supermielenkiintoinen asia. Pidän mindfulness-luentoja ja hyvin usein toiveena on keskittyä ajanhallintaaan, kiireen selättämiseen tai stressinhallintaan. Pinnalla olevia aiheita, jotka kaikki liittyvät yhteen tekijään: aikaan.

Meillä on kova hinku hallita aikaa! Kontrolloimme syömisiämme, hallitsemme liikuntaa, suoritamme terveyttä…ja vielä lisäksi pitäisi kyetä hallitsemaan aikaa.

Aikaahan meillä kaikilla on käytössämme sama määrä. Koettu vauhti sen sijaan on meillä ihmisillä erilainen. On oikeasti todella tärkeää miettiä, miten aikaansa tällä pallolla käyttää: aika kuluu jatkuvasti emmekä saa sekuntiakaan takaisin.

Miten sinä haluat aikasi käyttää? Mihin haluat aikasi käyttää?

AJANKÄYTÖN JALO TAITO: ET OIKEASTAAN PYSTY TEHDÄ, KUIN YHTÄ ASIAA KERRALLAAN

Kunpa aikaa oppisi käyttämään – ja täyttämään – viisaasti. Oma ajanhallintani on rehellisesti surkea. Ensinnäkin on olen pahimman luokan puuhastelija ja toisekseen a-luokan rönsyilijä. Kun tätä energiaa tuppaa vaan olemaan. 

Olen mielelläni vähän kaikkialla. Erityisesti duunijuttujen suhteen tai vähääkään liikuntaan & hyvinvointiin liittyen. Olen koittanut viimeiset 10 vuotta opiskella työn tekemistä: lähinnä, ettei sitä duunia tekisi liikaa ja itse väsyisi. Se on sikavaikeeta.

On ollut sikavaikeeta opetella olemaan tekemättä mitään.

Toisaalta, olin 27-vuotiaana työttömänä 1/2 vuotta. Minut irtisanottiin ensimmäisestä duunipaikastani ”tuotannollisista ja taloudellisista syistä” ja moni kollegani siinä samalla. (Kyseessä oli laittomat irtisanomiset ja voitte olla varmoja, että perästä kuului  ).

Voin sanoa, että se oli vaikeaa aikaa. Koin olevani yhteiskunnan ulkopuolella, koska en tehnyt juurikaan mitään tuotteliasta. Toisaalta halu tehdä töitä on kova. Kukaan ei vain palkkaa sinua, koska joku on päättänyt puolestasi, että olet ylikoulutettu paikkaan tai sitten sinulla on liian vähän työkokemusta.

Se on parhaimmillaan todella rassaavaa henkisesti. Lisäksi huoli toimeentulosta ja tulevaisuudesta on suuri. Aikaa en voinut silloinkaan hallita – ainoastaan omia tunteitani ja ajatuksiani.

Ja kiire. Mutta on vaan niin mielenkiintoista, kuinka kaikilla on nykyään niin kiire! Kukaan ei oikeastaan ole tekemättä mitään. Samalla on helppoa tehdä paljon kaikkea ja vähän kaikille, jolloin itseasiassa emme kunnolla tee mitään kenellekään.

Kelatkaa joku multitaskaus. Se saa ihmisen ajattelemaan, että on megatehokas. Kaikkea tulee tehtyä samaan aikaan ja vielä purkka huulessa!

Tämä seuraava saattaa yllättää:

Ihminen voi tehdä useampaa asiaa yhtä aikaa, mutta aivot eivät pysty keskittymään kuin yhteen asiaan kerrallaan.

Tiesitkö tuota? Ajanhallinta käsitteenä on mielestäni hölmö, sillä aikaa ei voi hallita. Se kuluu sitä tahtia mitä kuluu. Sen sijaan ajankäyttö on hallittavissa.

Juttelin tänään erään valmennettavani kanssa. Olemme kulkeneet tätä valmennuspolkua nyt viime syksystä asti. Hän sanoi minulle tänään, että hänet pysäytti kysymykseni siitä, miksi hänen kalenteristaan ei löydy hänelle itselleen aikaa? Kysyin häneltä myös

mitä voi olla tärkeämpää, kuin oma hyvinvointi ja terveys?

Kun sinä et voi hyvin et sinä voi auttaa muita. Me ihmiset vastaamme tärkeiksi asioiksi hyvin usein lapsemme, perheemme, ystävät, lemmikit…listalta en koskaan ole keneltäkään löytänyt ”minä itse”.

Miksi? Koska tahkoamme päivät täynnä ja aivot sauhuten aikaa vastaan unohtaen sen, että työ ei tekemällä lopu. Me ihmiset suhtaudumme aikaan pakottavana voimana. Tunnemme ajan selkäpiissä kroonistuneena stressinä, jatkuvana kiireenä ja ajan puutteena.

Oletteko koskaan huomanneet, että aika itseasiassa hallitsee meitä?


KUN SINUA ON VAIN YKSI

Nykyään pitäisi olla kaikkialla. Tai sellainen fiilis meillä on. Vaan kun ei pidä. Sinua on vain yksi ja tärkeintä on oma jaksamisesi.

Tiedättekö mikä itselleni on ollut yksi pysäyttävimpiä ajatuksia? Sain kerran kaveriltani whatsap-viestin, jossa luki näin:

”Ootko koskaan muuten laskenut kuinka paljon sulla on elinminuutteja jäljellä?”

Hiton pelottavaa! No en ole! En ole itseasiassa vieläkään. En uskalla. Liian konkreettista ja pelottavaa. Mutta samalla huikean hienoa ajatus: jos tietäisit montako minuuttia sinulla on jäljellä miten tahtoisit ne täyttää?

 Jos tällä hetkellä saisit toivoa mitä tahansa elämääsi lisää. Mitä toivoisit? Mikä estää sinua toteuttamasta sitä?


AIKA ON LAHJA

Pidin pitkään aikaa vähän paholaisena: aina se juoksee, kun ei pitäisi ja matelee silloin, kun sen haluaisi juoksevan. Tai sitten sitä vaan on liian vähän.

Kunnes tajusin, kuinka hieno asia on. Aika on suuri lahja ja ainutkertainen sellainen.

Aika saa meidät tekemään. Aika saa meidät pysähtymään. Aika saa meidät oivaltamaan sen käytön merkityksellisyyden: teetkö ajallasi sellaisia asioita, joilla koet itse olevan merkitystä vai joilla et koe olevan merkitystä? Teetkö asioita, jotka vievät sinua eteenpäin vai saavat sinut pysymään paikoillaan?

Löytyykö ajankäytöllesi tarkoitus?

Sen sijaan, että suhtaudut aikaan pakottavana voimana, piiskaavana näkymättömänä kätenä, pohdikin aikaa hienona ainutkertaisena lahjana.

Sinulla on mahdollisuus ja voima päättää miten ja mihin käytät aikasi.

Koko aikaa emme voi optimoida asioita tai miettiä, että meidän pitäisi olla onnellisia 24/7. Olisi utopiaa ajatella, että koko ajan kaikki sekunnit ajastamme tuntisimme fanfaareja ja yltiöonnellisuutta.

Ei missään nimessä.

Mutta voisimmeko pääosin tuntea, että ajankäyttö olisikin omissa käsissämme, ei kellon viisareissa?

 Sen sijaan, että antaisimme ajan hallita meitä, kurtistaisimme kulmiamme, stressaisimme ja odottaisimme parempaa aikaa voisimmeko tehdä asialle jotain jo tässä hetkessä?

Voisimmeko löytää ajasta nautinnon hetkiä? Ehkä hiljentää vauhtia ja miettiä
mitä tarvitset juuri nyt?

Mieti myös onko kaikki muutamasta minuutista kiinni. Mikä on pahinta, mitä voi käydä?

Tai mitä voisit tehdä toisin, ettei sinun tarvitse kiirehtiä?

Kaikelle on aikansa ja kaikki aikanaan. Rentoa viikkoa, ystävät!
x Kipa

Mikä on parasta liikuntaa?

”No mikä nyt sitten olisi parasta liikuntaa sun mielestä?”

Hyvä kysymys. Ei siksi, että siinä kysytään minun mielipidettäni. Vaan siksi, että aihe on hyvä.

Kun pohdit mikä on parasta liikuntaa ja mitä oikeasti pitäisi treenata ja miten liikkua, niin muutama tärkeä pointti tulee mieleeni.

PARASTA LIIKUNTAA

Homma lähtee tavoitteista. Mikä on tavoitteesi? Monella on tavoite voida hyvin, mutta mitä se konkreettisesti sinulle tarkoittaa? Millaista elämäsi on silloin, kun voit hyvin tai paremmin? Millainen sinä itse olet tuolloin?

Moni haluaa pudottaa painoa. Hyvä, hieno tavoite sekin. Mutta mikä konkreettisesti on eri tavalla silloin, kun olet pudottanut painoa?

VINKKI 1:
Paras liikunta on sellainen, joka palvelee hyvän olon tavoitettasi. Mitä tykkäät tehdä, mistä sinulle tulee kiva olo? Mikä saa sinut hymyilemään? Ihmisen aivot kulkevat kohti kivoja asioita. Hyödynnä siis liikunnassasi kivaa.

 Parasta liikuntaa on sellainen, jota on kiva tehdä.

 Kun olet miettinyt tavoitteesi voit alkaa miettiä miten niihin pääset.

Millaista liikuntaa näet, että tykkäät tehdä? Jotta liikunnasta saadaan todellisia terveyshyötyjä sen tulee olla säännöllistä.

Minkälainen liikunta siis on sellaista, mitä tykkäät tehdä? Jos kuntosali ei ole sun juttu, niin älä siitä silloin myöskään stressaa.

VINKKI 2:
Kun liikunta on sellaista, mitä on kiva tehdä siitä tulee todennäköisimmin säännöllistä ja rutinoituneempaa. Sitä kaipaa ja tekee, koska siitä tulee hyvä olo.

 On turha soutaa vastapalloon, kun elämä voi olla huomattavaati helpompaakin. 

Viimeisenä, muttei vähäisempänä varmista toteutus. Keskity mahdollistajiin. Nosta lenkkikengät valmiiksi eteiseen odottamaan lenkkiä. Jos joskun ei lenkki maista, niin ota ensimmäiseksi tavoitteeksi vain laittaa kengät jalkaan, astua ovesta ulos ja katsoa mitä tapahtuu.

Jos mukavuudenhalu saa sinut kääntymään alussa takaisin sisään, niin sitten se on niin. Palauta mieleesi kuitenkin tavoitteesi ja millainen olosi on tavoitteessasi.

Jos tavoitteesi on saada lisää raikasta ilmaa keuhkoihin, niin tapahtuuko se sisällä kotisohvalta käsin?

Pakkaa treenikassi valmiiksi eteiseen. Ota aamulla treenikassi mukaasi. Tai jos illalla haluat tehdä kotijumpan laita treenipiste jo valmiiksi ja kun sen aika koittaa laita virikkeet sivuun & just do it!

Joskus pitää myös vain päättää, että NYT. Nyt teen!

Päättäväisyys.

VINKKI 3:
Luo mahdollisuus treenille ja aseta tavoite (rima) tarpeeksi matalalle. Käännyt sitten vaikka ovelta takaisin sisään, mutta sulje ensin ovi ulkona perästäsi ja päätä vasta sitten. Ja muista: vaikka liikkuisit vain 10-15 minuuttia on se enemmän, kuin ei mitään. 

Kun madallat odotuksiasi liikuntaa kohtaan, kynnys harrastaa sitä myös mataloituu.

Ps. Annoitko jo äänesi vuoden 2018 Fitnessmalli-kisassa? Äänestä täällä.

Kuvat: Veera Kurittu
Kuvauspaikka: Esport Bristol

Scroll to top